Δημιουργήστε το δικό σας infographic

snap-2014-06-01-at-09-26-55H σύγχρονη παραγωγή περιεχομένου έχει πολύ μεγάλες απαιτήσεις τόσο σε ταχύτητα όσο και σε πλήθος πληροφοριών, κάτι που δεν είναι πάντοτε εύκολο να γίνεται με τις λέξεις. Συχνά, ο μόνος τρόπος για να συνοψίσει κανείς τις πληροφορίες που θέλει είναι με τη δημοσίευση των κατάλληλων infographics, δηλαδή συμπυκνωμένων μορφών περιεχομένου με εικόνες, γραφήματα και πολλών ειδών σχήματα. Μετατρέπεται η πληροφορία σε οπτική αφήγηση.

Είναι μία μέθοδος παρουσίασης πληροφοριών, στοιχείων ή γνώσεων με γραφικές οπτικές αναπαραστάσεις  παρουσιάζοντας πολύπλοκες πληροφορίες γρήγορα και με σαφήνεια. Στη διδασκαλία μας μπορεί να φανεί χρήσιμη ως μέθοδος στα μαθήματα έρευνας και αποκωδικοποίησης πληροφοριών, αφού είναι σχετικά εύκολη η κατασκευή τους από τα ίδια τα παιδιά. Αν λάβουμε υπόψη ότι ένα καλής ποιότητας Infografic έχει 30% μεγαλύτερη πιθανότητα να διαβαστεί από ότι ένα απλό κείμενο και ότι το 90% της πληροφορίας που μεταδίδεται στο μυαλό είναι οπτική, σίγουρα μπορούμε να προκαλέσουμε το ενδιαφέρον του μαθητή μας δίνοντας ένα μάθημα με infographic.

Μπορεί εκ πρώτης όψεως η δημιουργία του δικού σας infographic να φαντάζει άθλος, υπάρχει όμως το εργαλείο εκείνο που θα σας βοηθήσει να το ολοκληρώσετε με ευκολία. Αναφερόμαστε στο online εργαλείο Easel.ly, το οποίο κάνει όλη τη διαδικασία τόσο άνετη που θα μπορούσε κανείς να την χαρακτηρίσει μέχρι και διασκεδαστική.

easel_ly_arxiki

Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνετε για να ξεκινήσετε να δημιουργείτε το δικό σας infographic –δεδομένου ότι έχετε ήδη συγκεντρωμένες όλες τις πληροφορίες και τα στοιχεία που θέλετε να μεταδώσετε–, είναι να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα easel.ly, η οποία σας δίνει πρόσβαση στο online εργαλείο –το οποίο σημειωτέον βρίσκεται ακόμα σε beta έκδοση.

What you see is what you get

Η παραπάνω φράση αποτυπώνει πώς ακριβώς είναι σχεδιασμένο το εν λόγω εργαλείο. Ό,τι βλέπετε, αυτό είναι το στοιχείο ακριβώς που θα δημιουργηθεί.

vhemes

Στην αρχική σελίδα του Easel.ly θα βρείτε μια σειρά από έτοιμα πρότυπα πάνω στα οποία μπορείτε να βασιστείτε προκειμένου να δημιουργήσετε το infographic σας, ενώ μπορείτε να δημιουργήσετε ένα εντελώς νέο σχέδιο από την αρχή, χρησιμοποιώντας τα σχήματα και τα υλικά που σας προσφέρει το πρόγραμμα. Το Easel.ly ονομάζει τα έτοιμα πρότυπα Vhemes και μπορείτε ανά πάσα στιγμή να διαλέξετε εκείνο που σας ταιριάζει.

Όλα τα στοιχεία που απαρτίζουν το infographic σε ένα έτοιμο πρότυπο του Easel.ly μπορούν να γίνουν αντικείμενο επεξεργασίας. Μπορείτε να κάνετε κλικ πάνω τους, να μεγαλώσετε το μέγεθός τους τραβώντας τις άκρες τους και να τους αλλάξετε θέση σύροντάς τα στο σημείο που θέλετε.

categories

Εννοείται ότι μπορείτε να προσθέσετε σχήματα και άλλες εικόνες από το επάνω μενού, στο οποίο βλέπετε όλες τις διαθέσιμες επιλογές.

Ένα στοιχείο που είναι σίγουρο ότι θα χρησιμοποιήσετε αρκετά είναι η εισαγωγή αντικειμένων, από μια πλούσια σειρά κατηγοριών που είναι ήδη διαθέσιμες στο εργαλείο. Κάνετε απλώς κλικ πάνω στο Objects και μετά επιλέγετε την κατηγορία από την οποία θέλετε να πάρετε τα αντικείμενά σας.

shapes

Για παράδειγμα, στους ανθρώπους θα μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε ένα διόλου ευκαταφρόνητο πλήθος σχημάτων και πιθανών σχημάτων, προκειμένου να ταιριάξετε το σωστό σχήμα στην πληροφορία που σας ενδιαφέρει να απεικονίσετε.

Μόλις ολοκληρώσετε την εργασία σας, μπορείτε να αποθηκεύσετε το infographic που έχετε δημιουργήσει, απλώς επιλέγοντας το Save επάνω αριστερά.

Να θυμάστε ωστόσο ότι την εν λόγω επιλογή την έχουν μόνο οι χρήστες που έχουν κάνει εγγραφή, κάτι που γίνεται πανεύκολα από την αρχική σελίδα και χωρίς καμία χρέωση. Τα μόνα στοιχεία που πρέπει να δώσετε για να εγγραφείτε είναι ένα username, ένα password, ένα ενεργό email και το ονοματεπώνυμό σας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο σας θα εμφανιστεί στην αρχική σελίδα, στη λίστα με τα διαθέσιμα visuals, ώστε να μπορεί να το δανειστεί κάποιος άλλος χρήστης και να το επεξεργαστεί περαιτέρω, σύμφωνα με τις δικές του ανάγκες και προτιμήσεις. Άλλωστε, χωρίς συνεργασία, η χρήση online εργαλείων δεν έχει και πολύ νόημα…

αναδημοσίευση: e-PC Magazine,  Anna’s Pappa blog